пʼятницю, 7 вересня 2012 р.

Щоб славили народи незчисленні

 
       8 вересня - міжнародний день писемності! 
       Щорічний Міжнародний день писемності, або грамотності відзначається кожного 8 вересня ще з 1966 року. Період 2003-2012 років проголошений Десятиріччям писемності резолюцією 56/116 Генеральної Асамблеї ООН. З метою забезпечення освіти розроблено Міжнародний план дій, названий Дакарським за місцем проведення 57-ї Генасамблеї, – у столиці Сенегалу.


      Писемність свято для людства, яке досягло вражаючого прогресу, довівши кількість грамотних людей у світі до чотирьох мільярдів. Проте, писемність для всіх дітей, молоді й дорослих – ще не до кінця досягнута мета.
     Незважаючи на помітні успіхи багатьох країн, у світі понад 860 мільйонів дорослих залишаються безграмотними, а більше 100 мільйонів дітей не відвідують школи. Дуже багато дітей, молодих людей і дорослих, охоплених шкільними або іншими освітніми програмами, не відповідають рівню, необхідному для того, аби вважати їх грамотними в умовах сьогоднішнього світу, який стає усе більш складним.
        В рамках Десятиліття письменності Міністерство освіти і науки України спільно з Міжнародним банком реконструкції і розвитку реалізує, починаючи з 2006 року, проект «Рівний доступ до якісної освіти в Україні». Очікується, що завдяки здійсненню проекту 12-річна загальноосвітня середня школа збагатиться педагогічними кадрами відповідної кваліфікації, сучасними підручниками, комп'ютерами. Україна стала незалежною державою в 1991 році і багато колишніх державних пріоритетів нівелювалися. Проте обов'язкова початкова і середня освіта, мережа бібліотек, проведення освітніх заходів, тобто - прагнення до тотальної письменності нації завжди було, є і буде.
         В бібліотеці було розкрито книжкову виставку "Щоб славили народи незчисленні".
 

Немає коментарів: