пʼятницю, 2 січня 2015 р.

"В зимовий час свята ідуть до нас"

                 

                 Зимові народні свята

Зима – це час, коли після напружених літніх та осінніх місяців люди можуть відпочити. Цьому неабияк сприяють довгі зимові вечори та велика кількість свят.
За церковним календарем свято є кожного дня. Та люди не звикли відпочивати постійно. Обирають найцікавіші та популярніші. Отож поговоримо про зимові свята.

13 грудня
Розпочинає зимові свята Андрій, тобто Андріївські вечорниці. У народі давно закріпилися традиції святкування Дня Святого Апостола Андрія Первозданного. Так, напередодні свята, ввечері 12 грудня, незаміжні дівчата ворожать на долю і судженого. Традиція з’явилася давно, але сьогодні користується популярністю.
19 грудня
Ще одне популярне свято – День Святого Миколая. Цього дня найбільше чекає малеча, щоб вранці знайти під подушкою цікавий подарунок від Миколайчика.
6 січня
Перший святий вечір у православному календарі. Його ще називають Голодна Кутя. Цим днем закінчується різдвяній піст. За традиціями діти приносять вечерю хрещеним батькам, за столом з пісними стравами збирається вся сім’я.
7 січня
Різдво – день, коли родився Ісус Христос. Цього дня всі діти колядують і бажають людям достатку, щастя і здоров’я. Знову ж за гарним святковим столом сідає вся родина.
13 січня
Свято Меланки. Цього дня гурт обирає собі Меланку (переодягненого хлопця) і йде жартувати і веселитися з господарями придорожній будинків.
18 січня
Другий святий вечір або Щедра Кутя. Ввечері діти щедрують, знову бажаючи господарям достатку і здоров’я. Святковий стіл цього разу можуть прикрашати м’ясні та жирні страви.
19 січня
Водохреща або Йордан. Цього дня освячують воду. Відбувається це найчастіше біля великих водоймищ. Після церковного служіння всі бажаючі можуть скупатися у йорданській воді.
15 лютого
Стрітення Господнє. За традицією паломники освячують у церкві свічки і несуть їх додому, як символ очищення і світла.
Це далеко не всі зимові свята і традиції. Українські народні обряди багаті і цікаві. Тому ми маємо пишатися своїми предками і шанувати спадок, залишений ними.
У бібліотеці розгорнуто новорічну книжкову виставку "В зимовий час свята ідуть до нас".
 

 

Немає коментарів: