вівторок, 8 листопада 2022 р.

Рідна мова – мова думок

      Мова – це безцінний духовний скарб нації. Вона є найголовнішою ознакою народу, що дає йому право називатися нацією. Саме мова формує і визначає свідомість, творить людину, культуру, історію. 
      Напередодні Дня української писемності та мови в бібліотеці підготовлена книжкова виставка “Рідна мова – мова думок”. 
      Свято встановлено 9 листопада 1997 року, коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови». В Указі зазначено: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця». 

        Мова є душею нації, її генетичним кодом, адже у її глибинах народилося культурне
 надбання, яким може пишатися український народ. День української писемності і мови як свято духовності українського народу запроваджено на знак затвердження великого національного надбання, коштовного скарбу, який поєднує досвід, мрії і надії мільйонів людей, подвижників українського слова. 
      Заснування Дня української мови – це не лише проголошення благородної мети, а й справжня настанова нам, українцям, шанувати рідне слово, любити рідну мову і вивчати її протягом усього життя!
     Людина може володіти багатьма мовами, але найкраще, найдосконаліше повинна знати рідну мову. Адже рідна мова – цей той чарівний інструмент, на звуки якого відгукуються найтонші та найніжніші струни людської душі. 
     Створена виставка розкриває перед відвідувачами бібліотеки історію походження української мови, непростий шлях її розвитку, всю велич та красу рідної мови, а також знайомить з навчальною літературою, в якій розглядаються питання фонетики, орфографії, правопису та стилістики сучасної української мови. 
     Бажаючих ознайомитися з виставкою запрошуємо до читального залу нашої бібліотеки!

Немає коментарів: