четвер, 9 червня 2016 р.

«Українські вишиванки – наче райдуги світанки»



Бібліотекарі с.Міжлісся та сел.Бар відвідали зональний квест-семінар «Українські вишиванки – наче райдуги світанки». Який для працівників бібліотек району відбувся на базі Копайгородської селищної бібліотеки. Завідувач цієї бібліотеки Любов Дякова, методист районної бібліотеки Людмила Власова та завідувач районної бібліотеки для дітей Людмила Мірчук підготували та провели такий захід за активної участі бібліотекарів Копайгородської зони: смт. Копайгород (Любов Щукіна), сіл Червоне (Сергія Фрецюка), Каришків (Тетяну Тичук), Лісове (Ніну Нечитайло), Володіївці (Наталю Оборозну), Попівці (Олену Мазур), Кошаринці (Олену Кузик), Шевченкове (Олену Пастушок), Українське (Тетяну Кілівнік), Шипинки (Ольгу Блажієвську).


Квест-семінар розпочався в районній бібліотеці, де учасники отримали перше завдання і під час поїздки вивчали, звідки пішла назва Копайгород. Цей населений пункт отримав свого часу магдебурзьке право, а його мешканцям було наказано „копати вали й городити”, звідси й народна назва, що прижилася.
Весело та інтригуюче зустріли бібліотекарів у дитячому відділі Копайгородської бібліотеки учасники дитячого клубу «Золотий ключик» (керівник Любов Щукіна) Анастасія Решетнік, Марія Задорожна, Іван Захарчук, Марія Ісмаїлова, Вікторія Домерат в акторських перевтіленнях лялькових вистав «Колобок» і «Рукавичка». Далі гостей вітали народною піснею „Зеленеє жито” директор будинку культури Сергій Щур та відвідувачі бібліотеки Ольга Слободенюк і Олександр Щур.
Особливо цікавим запитанням квесту було назвати ім’я відомого українця, який мав сміливість поєднати вишиванку з європейським одягом. Як виявилось, першим на таке поєднання пішов Іван Франко, який одягнув поверх вишиванки піджак. Саме у такому вигляді письменник зображений на 20-гривневій купюрі. Після такого запитання бібліотечні фахівці переглянули виставку-інсталяцію «Українські вишиванки – наче райдуги світанки», де були представлені різні вироби: вишиті нитками та бісером подушки, сорочки, рушники, серветки, ікони, що були зібрані у господинь з довколишніх сіл. Кожен бібліотекар презентував майстринь зі свого села та їхні роботи. З підбіркою літератури даної тематики познайомила бібліотекар с. Шевченкове Олена Пастушок. Згодом мала місце екскурсія бібліотекою та знайомство з іншими виставками і тематичними поличками.
По завершенню квесту бібліотекарі завітали до селищного будинку культури на перегляд народознавчого лабіринту «Українські вишиванки», який презентували учитель місцевої загальноосвітньої школи Алла Ласкава разом з учнями Павло Гнатишко, Павло Савков, Діана Гуляк, Ісмаїлова Маша та Даша, Вікторія Домерат, Ковальчук Аліна, Захарчук Володя, Пясецька Яна, Щербінін Олександр, Куций Олександр, Булатова  Діана, Проценко Таня, Задорожна Марія, Гуменний Сергій, Блажієвська Діанна, Шевцова Інна та Діана, Маргаріта Кілівнік  Чорний Ярослав, Захарчук Іван, користувач Скопчак Маріана Миколаївна , завбібліотекою Любов Дякова і директор будинку культури Сергій Щур.

Особливу вдячність за моральну та матеріальну підтримку у проведенні семінару висловлюємо селищному голові Катерині Іванівні Костюк та колективу комбінату комунальних підприємств на чолі з начальником Михайлом Олександровичем. 







                                                 





Немає коментарів: