суботу, 2 квітня 2011 р.

Міжліссянські вечорниці 4класу



Традиційні українські вечорниці – унікальне явище громадського життя. Тому варто про них розповісти детальніше. Восени та взимку дівочі й парубочі гурти збиралися на свої віча, Про час і дні вечорниць оголошували виборні ватаги. Першими сходилися дівчата, пізніше навідувались і юнаки. На вечорницях можна було прясти, вишивати,  лущити кукурудзу, дерти пір'я, лагодити різні господарські снасті. На перепочинках влаштовували танці, співали , грали в різні ігри.

Кожен учасник вечорниць мав дотримуватись  установлених законів – не приходити напідпитку, не лихословити, не ображати інших. Хто порушував установлені правила, позбавлявся права відвідувати вечорниці.

На вечорницях молодь не лише розважалась, але й навчалась різних ремесел – вишиванню, різьбярству, розучували народні пісні та багато іншого. Згалом вечорниці відігравали важливу роль у повсякденному побуті нашого народу.
              Так і в Міжліссі учні 4-Б класу разом з вчителем Місюрко В.Д. відтворили один з таких вечорів для школярів та запрошених.

                            
             Роль господинь, де зібралась молодь, виконували учениці 8-Б класу: Зарічняк К. та Бунько М.

Хлопці прийшли до дівчат із калитою.





                               Діти багато співали : Їхав козак містом,  Та орав мужик та танцювали різні танці. А особливо гарно в їх виконанні карапет.

Немає коментарів: